Son Excellence Madame l’Ambassadeur Raja Jhinaoui Ben Ali a effectué, le 22 octobre 2021, une visite de travail dans la région de l’ouest de la Roumanie, dans les villes de Timisoara et de Lugoj.
À Lugoj, Madame l’Ambassadeur a assisté, en qualité d’invitée d’honneur du Dr. Hadiji Souhail, Président de la Ligue des Tunisiens en Roumanie et médecin stomatologue, à l’inauguration de plus grand et performant appareil RMN 3 Tesla présent dans la région, qui fonctionne dans le cadre du Centre Médical de Diagnose RMN – Lugoj.
Grace à son professionnalisme et ses compétences en domaine, Dr. Hadiji Souhail est devenu, pour la population locale de la région, un symbole des relations d’amitié entre les deux pays. Dans ce contexte, Son Excellence Madame Raja Jhinaoui Ben Ali a félicité l’inauguration du nouvel établissement, en présence du Sous-préfet de Timis, M. Andrei Molnar, du Maire de Lugoj, M. Claudiu Buciu, de Mme. dr. Delia Barbu, Présidente du Collège des Médecins Stomatologues du département de Timis, membres de la société civile ainsi que des représentants du milieu médical académique et exprimé son souhait d’approfondir davantage les relations d’amitié entre les deux pays.
CABINET MEDICAL HADIJI-KALASLI SRL., cu sediul în Municipiul Timisoara, Str. GIUSEPPE VERDI, Nr. 11, Ap. 1 CAMERA 2, judetul Timis, a derulat, începând cu data de 4 martie 2021 şi până în data de 31 octombrie 2021, proiectul “OPERATIONALIZARE CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA –RMN IN MUNICIPIUL LUGOJ“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației in calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020 si cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest în calitate de Organism Intermediar.
Valoarea totală a proiectului este de 5.669.636 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 3.121.245,05 lei. Proiectul a fost implementat în municipiul Lugoj pe o durata de 8 luni.
OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI
Cresterea competivitatii intreprinderii prin crearea unei unitati noi medicale in domeniul de activitate definit de codul CAEN 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana – imagistica medicala neinvaziva (investigatii RMN).
OBIECTIVELE SPECIFICE ALE PROIECTULUI
– Achizitionarea echipamentului medical specializat RMN si a altor echipamente prevazute in prezentul plan de afaceri, in vederea dotarii noii uinitati medicale infiintate prin proiect cu mijloacele fixe necesare pentru desfasurarea noii activitati de investigatii RMN definita de codul CAEN 8690 Alte activitati referitoare la sanatatea umana, in cele mai bune conditii.
– Creşterea numarului mediu de angajati al firmei corespunzator crearii unei noi unitati medicale.
– Management optim al proiectului si al activitatii firmei prin implementarea si certificarea SMC si a serviciilor prestate de firma precum si prin utilizarea programului informatic achizitionat.
IMPACTUL proiectului la nivelul Regiunii Vest / localitatii: cresterea competivitatii economice in regiune.
VALOAREA TOTALĂ A CONTRACTULUI DE FINANŢARE: 5.669.636 lei LEI
VALOAREA FINANTĂRII NERAMBURSABILE A CONTRACTULUI DE FINANŢARE: 3.121.245,05 LEI
VALOAREA ELIGIBILĂ NERAMBURSABILĂ din FEDR – 2.653.058,30 LEI
VALOAREA ELIGIBILĂ NERAMBURSABILĂ din BUGETUL NAŢIONAL – 468.186,75 LEI
Finanțarea proiectului a fost asigurata prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 2 – “Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investitii 2.1 “ Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Apelul de proiecte nr. 2 POR 2.1.A/2016 Microîntreprinderi.
Diferența, pentru cheltuieli eligibile și neeligibile, a fost asigurată din surse proprii și atrase (imprumut bancar) ale beneficiarului privat.
Autoritatea de management este Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (www.inforegio.ro).
Organismul intermediar este Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest (www.adrvest.ro).
Societatea comerciala CABINET MEDICAL HADIJI-KALASI SRL , cu sediul social in Municipiul Timisoara, Str. GIUSEPPE VERDI, Nr. 11, Ap. 1 CAMERA 2, judetul Timis, a luat fiinta in anul 2004.
Pe parcursul anilor de functionare, firma a desfasurat activitati medicale stomatologice de specialitate si de radiologie dentara, in prezent are un cabinet medical de stomatologie si un cabinet pentru desfasurarea practicilor de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala, ambele in domeniul stomatologic.
In ceea ce priveste domeniul stomatologic, societatea are o dotare moderna cu doua unituri dentare, autoclav, distilator, sigilator, lampa chirurgicala, fiziodispenser si echipament pentru desfasurarea activitatii de chirurgie dento-alveolara, microscop optic, endomotor si alte echipamente pentru desfasurarea activitatii in specialitatea endodontiei, profiflex, sonicflex, lampa led pentru albire dentara profesionala , aparat de rontgen diagnostic dentar tim X-MIND AC intraoral si aparat de rontgen diagnostic CS 8100 panoramic si accesorii pentru desfasurarea activitatii de radiodiagnostic dentar s.a.
Increderea in calitatea serviciilor medicale de stomatologie prestate de la infiintare pana in prezent, si dedicarea permanenta spre nevoile pacientilor, ne-au adus unde suntem, un furnizor de servicii medicale stabil, puternic, si de incredere. Bineinteles ca am trecut si noi prin momentele de criza (economica la inceputuri, medicala din anul 2019 pana in prezent, in contextul pandemiei actuale), dar am reusit sa le depasim cu succes mentinand indiferent de situatie aceleasi standarde inalte de calitate si profesionalism.
Intr-o perioada dificila, de pandemie, in anul 2020 ne-am hotarat sa ne diversificam activitatea prin crearea unei unitati medicale noi, Centrul Medical de Diagnoză RMN-Lugoj, o importantă investiție in plan medical, atât de necesară pentru lugojeni dar și pentru întreaga zonă.
Centrul dispune de cel mai performant aparat RMN 3 Tesla din Vestul țării și este un proiect important al medicului tunisian, Hadiji Souhaiel, președintele Ligii Tunisienilor, care a accesat fonduri europene prin programul Regio (Masura 2.2 ) : 55% din valoarea proiectului și 45%, participarea doctorului Hadiji Souhaiel.
Acest RMN, Magentom Lumina, produs de Siemens Healthineers, se caracterizează prin intensitatea câmpului magnetic de 3T, este primul și singurul sistem de 3T din regiunea de vest a țării, până în acest moment, este superior unui RMN de 1,5T prin aportul mai mare de semnal, care se concretizează printr-o imagine de mai bună calitate și rezoluție, ce ajută medicul la stabilirea unui diagnostic de mare precizie, mai ales în patologiile cerebrale, cele aferente coloanei vertebrale, precum și în investigațiile musculo-scheletale. Sistemul permite imagistică corp întreg pentru orice pacient, indiferent de înălțimea sa, asigurând o scanare pe lungime de 205 cm. Diametrul de 70 cm al tunerului permite investigarea inclusiv a pacienților bariatrici sau claustrofobi. RMN-ul este echipat cu inteligență artificială, cu ultima tehnologie disponibilă la Siemens, denumită Biomatrix. Sistemul se adaptează la condiția pacientului, nu invers, cum era până acum, pacienții pot fi investigați în respirație liberă, aparatul are protocoale și secvențe pentru orice anatomie sau patologie, putându-se investiga orice tip de pacient, de la copii până la persoane în vârstă, indiferent de starea acestora. Fluxul de lucru este îmbunătățit prin faptul că sistemul recunoaște imediat tipul de investigație și introduce pacientul în magnet fără alte interacțiuni de poziționare. În plus, asigură un timp de scanare redus cu până la 50% și o rezoluție înaltă.
Centru Medical de Diagnoză RMN-Lugoj este situat pe strada Timișoarei nr. 149 A (la parterul fostei fabrici Muschong), lângă intreprinderea Mondial.
Incepând cu 1 ianuarie anul viitor, Centru Medical de Diagnoză RMN-Lugoj va avea contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.
CABINET MEDICAL HADIJI-KALASLI SRL., cu sediul în Municipiul Timisoara, Str. GIUSEPPE VERDI, Nr. 11, Ap. 1 CAMERA 2, judetul Timis, a derulat, începând cu data de 4 martie 2021 şi până în data de 31 octombrie 2021, proiectul “OPERATIONALIZARE CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA –RMN IN MUNICIPIUL LUGOJ“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației in calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020 si cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest în calitate de Organism Intermediar.
Valoarea totală a proiectului este de 5.669.636 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 3.121.245,05 lei. Proiectul a fost implementat în municipiul Lugoj pe o durata de 8 luni.
Activitatile principale desfasurate pentru implementarea proiectului au fost:
- Activitatea de management general al proiectului
- Depunerea documentelor din faza de precontractare si semnarea contractului de finantare Managerul de Proiect – administratorul firmei solicitante, transmite catre autoritatea
3 Activitatea de achizitionare echipament medical specializat RMN si alte echipamente, servicii de consultanta, servicii de informare publicitate; servicii de certificare; servicii informatice
- Angajarea de personal, inclusiv din categorii de persoane defavorizate
- Desfasurarea activitatii de certificare SMC si servicii
- Activitatea de solicitare de cerere de plata si/sau rambursare a cheltuielilor proiectului
- Activitatea de raportare in cadrul proiectului
- Activitatea de informare si publicitate
Noua activitate a societatii SC CABINET MEDICAL HADIJI-KALASI S.R.L. este reprezentata de serviciile de imagistica medicale (investigatii RMN) conforme codului CAEN 8690 au incepu deja sa fie prestate cu echipamentul medical RMN achizitionat ca urmare a implementarii planului de investiţii propus spre finanţare.
Indicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica sunt nenumarate, printre care amintim:
- la nivelul capului: detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentelor vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologie infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
- la nivelul corpului (abdomen si pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.
- in ceea ce priveste investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii), rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite
- examinarea coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
- rezonanta magnetica permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.
Principalele Examinări generale realizate in cadrul CENTRULUI pot fi grupate in:
RMN cerebral – poate detecta tumori, anevrisme, sângerari la nivel cerebral, leziuni nervoase si alte afectiuni, ca si cele cauzate de accident vascular cerebral; IRM poate de asemenea descoperi afectiuni ale nervului optic si globului ocular, ale urechilor si nervului auditiv
RMN coloana vertebrala – poate vizualiza discurile si nervii coloanei vertebrale, putând diagnostica afectiuni ca stenoza de canal vertebral, hernie de disc sau tumori de coloana vertebrala.
RMN abdomen si pelvis – poate depista diferite afectari ale organelor abdominale: ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi si vezica urinara; se foloseste pentru depistarea tumorilor, sângerarilor, infectiilor si diferitelor obstacole; la femei se poate vizualiza uterul si ovarele; la barbati se poate vizualiza prostata
RMN segmente osoase si articulatii – (umar, cot, mana, bazin, articulatii coxo-femurale, genunchi, glezna, picior) -poate evidentia afectiuni ale sistemului osos sau articular, ca artrite, afectiuni ale articulatiei temporomandibulare, probleme ale maduvei osoase, tumori osoase, afectari ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane sau infectii; IRM poate afirma cu precizie daca un os este rupt sau nu, atunci când radiografia Rx clasica este neclara; IRM se foloseste cel mai frecvent pentru depistarea afectiunilor osoase sau articulare
Examinări speciale, mai reduse ca pondere in venituri
SWI – O secventa noua în imagistica; evalueaza si foloseste proprietatile magnetice ale sângelui, fierului si a altor structuri; folosita pentru detectarea microhememoragiilor cerebrale, cavernoamelor, angioamelor venoase, a malformatilor arterio-venoase si a anomaliilor venoase cu curgere lenta, traumatisme cerebrale, dementa vasculara, vascularizatie tumorala, epilepsie, diferentierea calciului, boala Stuge Weber, mineralizarea, hemoragia si depunerile de fier din nucleii bazali.
Perfuzie cerebrala – utila in accidentele ischemice acute, pentru depistarea tesutului cerebral viabil si pentru studiul vascularizatiei tumorale;
Colangiografia RMN – metoda de vizualizare a arborelui biliar, utila in patologia colecistica, biliara si pancreatica ;
Uro RMN – metoda de vizualizare a interegului aparat excretor, fara a fi nevoie de injectare de substanta de contrast ;
ENTERO RMN – metoda de vizualizare a intregului tub digestiv ( colon si intestin subtire) fara a fi nevoie de injectare de substanta de contrast. Are indicatie mai ales in bolile inflamatorii colonice ( Boal Crohn, rectocolita ulcero hemoragica), dar si in tumorile intestinale ;
RMN Cardiac – metoda de analiza morfologica si functionala a cordului;
Angiografia RMN – metoda de vizualizare a arterelor de la nivelul intregului corp, asemanatoare angiografiei clasice dar neinvaziva;
Secventa pentru studiul nervilor cranieni – utile in patologia nervilor cranieni ( neurinom de acustic); Whole body RMN – metoda de vizualizare a intregului corp in ansamblu. Este foarte utila in evaluarea extensiei cancerului, asemanatoare scintigrafiei.
Procedura de lucru din Cadrul Centrului
Anterior datei in care se efectueaza investigatia:
- Pacientul este programat online (mail de solicitare programare, cu raspuns mail si SMS) sau prin apel telefonic la numarul de telefon al persoanei responsabile cu promovarea
- Pacientului i se ofera la cerere, anterior de a ajunge in centrul medical, informatii prin mail pentru a evita aglomeratia, timpul indelungat de asteptare sau alte neplaceri, modul in care trebuie sa se pregateasca pentru efectuarea investigatiei (daca poate sau nu sa consuma alimente sau lichide etc)
In ziua efectuarii investigatiei:
- Pacientul se va prezenta cu 30 de minute inainte de examinare
- Pacientul este primit la receptie
- Pacientul este identificat prin CI si Bilet de trimitere ( daca este cazul)
- Se face triajul epidemiologic si i se introduce datele in sistemul informatic
- Se intocmesc documentele pentru investigatie
- Va fi preluat de asistenta medicala pentru pregatirea preexaminatorie
- Asistenta se asigura ca pacientul nu are contraindicatii pentru expunerea la RMN
- Asistenta face pregatirea fizica si psihica a pacientului
- Asistenta pregateste din punct de vedere medical pacientul pentru examinare
- Asistenta operator aseaza pacientul pe patul RMN si inainteaza procedura de expunere
- Procedura propriu-zisa de investigare (in functie de complexitatea investigatiei, dureaza intre 30 minute si o ora)
- Asistenta se asigura ca pacientul este stabil dupa examinare
- Rezultatul investigatiei este transmis in conditii confidentiale pacientului in format electronic (CD/DVD) si tiparit
Performarea si intretinerea aparatului RMN este facuta de personal autorizat specializat Siemens
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020
![](https://rmnlugoj.ro/wp-content/uploads/2021/11/Screenshot-2021-11-23-at-05.03.13-1024x8.png)
www.inforegio.ro | facebook.com/inforegio.ro
Continutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.