RMN – Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică (RMN) este o procedură de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă.
Investigația RMN foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.
Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.
Metoda de investigaţie RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei printr-o simplă apăsare de buton.
Investigatia prin rezonanta magnetica NU este o investigație ”iradiantă”
Ea poate fi efectuată copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și fătului începând cu trimestrul II de sarcină; așadar nu contează câte radiografii sau CT-uri s-au făcut anterior, deoarece la RMN nu se folosesc raze X (ionizante)
Indicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica sunt nenumarate, printre care amintim:
- la nivelul capului: detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentelor vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologie infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
- la nivelul corpului (abdomen si pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.
- in ceea ce priveste investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii), rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite
- examinarea coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
- rezonanta magnetica permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.
Procedura propriu-zisa de investigare (in functie de complexitatea investigatiei, dureaza intre 30 minute si o ora)
Principalele contraindicații
- nu se poate efectua la pacienții cu stimulator cardiac sau pace-maker
- de evitat în primul trimestru de sarcină
- RMN urile cu contrast injectabil sunt de evitat la pacienți cunoscuți cu reacții alergice majore la Gadolinium sau cu insuficiență renală
- de evitat dacă există în corp obiecte sau reziduuri metalice fero-magnetice dobândite în urma unor proceduri chirurgicale, accidente sau tatuaje
- marea majoritate a protezelor musculo-scheletale și a clipurilor chirurgicale folosite în zilele noastre, mai ales după anii 1980 sunt din titan și deci compatibile cu investigațiile prin rezonanță magnetică
- pentru lucrătorii în sudură, așchiere, șlefuire de metale sau în cazul unor accidente rutiere, corpul poate conține șpanuri metalice care se pot supraîncălzi sau deplasa în timpul unui RMN și acestea trebuie amintite tehnicienilor care vă pregătesc pentru examinare, care vor decide împreună cu medicul radiolog dacă investigația se poate face în condiții de maximă siguranță
- unele tatuaje corporale sunt realizate pe bază de cerneluri cu plumb sau cu elemente metalice și pot să se distorsioneze sau să capete contururi șterse în timpul examinării RMN. De aceea, în cazul în care aveți un tatuaj este bine sa întrebați la salonul unde a fost făcut, dacă cernelurile folosite în realizarea lui conțin sau nu pulberi metalice.
Procedura de lucru din Cadrul Centrului
Pentru a va usura luarea unei decizii la apelarea serviciilor Centrului nostru, va prezentam procedura noastra de lucru:
Anterior datei in care se efectueaza investigatia:
- Pacientul este programat online (mail de solicitare programare [email protected], cu raspuns mail si SMS) sau prin apel telefonic la numarul de telefon 0736515616
- Pacientului i se ofera la cerere, anterior de a ajunge in centrul medical, informatii prin mail pentru a evita aglomeratia, timpul indelungat de asteptare sau alte neplaceri, modul in care trebuie sa se pregateasca pentru efectuarea investigatiei (daca poate sau nu sa consuma alimente sau lichide etc)
In ziua efectuarii investigatiei:
- Pacientul se va prezenta cu 30 de minute inainte de examinare
- Pacientul este primit la receptie
- Pacientul este identificat prin CI si Bilet de trimitere ( daca este cazul)
- Se face triajul epidemiologic si i se introduce datele in sistemul informatic
- Se intocmesc documentele pentru investigatie
- Va fi preluat de asistenta medicala pentru pregatirea preexaminatorie
- Asistenta se asigura ca pacientul nu are contraindicatii pentru expunerea la RMN
- Asistenta face pregatirea fizica si psihica a pacientului
- Asistenta pregateste din punct de vedere medical pacientul pentru examinare
- Asistenta operator aseaza pacientul pe patul RMN si inainteaza procedura de expunere
- Procedura propriu-zisa de investigare (in functie de complexitatea investigatiei, dureaza intre 30 minute si o ora)
- Asistenta se asigura ca pacientul este stabil dupa examinare
- Rezultatul investigatiei este transmis in conditii confidentiale pacientului in format electronic (CD/DVD) si tiparit
Performarea si intretinerea aparatului RMN este facuta de personal autorizat specializat Siemens